• Τηλέφωνο: 213 023 8752
  • info@sedpekat.gr

Εντός το 2022 η Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου Αποβλήτων

Εικόνες ΣΕΔΠΕΚΑΤ Α.Ε.
02 Ιουνίου, 2022

Τη δημιουργία στην Ελλάδα, εντός του 2022, μιας Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου της κοστολόγησης για τη διαχείριση των αποβλήτων προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλης Γραφάκος, συμμετέχοντας στη σχετική συζήτηση για τις προκλήσεις της κυκλικής Οικονομίας και της βιώσιμης συσκευασίας, κατά τη δεύτερη ημέρα εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι θα παρθούν οι καλύτερες πρακτικές από το εξωτερικό. «Αυτός είναι ο ρυθμιστής που θα δημιουργήσει την εμπιστοσύνη που απαιτείται» είπε, ενώ υπογράμμισε ότι «είμαστε ένα βήμα πριν την επίτευξη ιστορικής συμφωνίας με την ΕΕ η οποία λέει ότι οι μονάδες αναγκαίες για τη χώρα θα τύχουν χρηματοδότησης και την επόμενη περίοδο, αρκεί να εξυπηρετούν την κυκλική Οικονομία. Όχι μόνο θα χρηματοδοτηθούν αυτές που θα γίνουν, αλλά και αυτές που ήδη σχεδιάζονται. Μιλάμε για μια πλήρη αλλαγή σελίδας».

Όπως είπε, μεταξύ άλλων: «Δεν υπήρχε προοπτική χρηματοδότησης για τη χώρα και έπρεπε να προχωρήσουμε. Λειτουργούν σήμερα 5 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων και έχουν ήδη δημοπρατηθεί πάνω από 25». Έκανε δε λόγο για επίτευξη, έως το 2030, ποσοστού διαχείρισης – υγειονομικής ταφής αποβλήτων, πάνω από 10%.«Να δουλέψουμε γύρω από τη λέξη εμπιστοσύνη. Με βάση αυτήν λειτουργεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα διεθνώς. Να πειστεί ο πολίτης ότι τα χρήματα που πληρώνει για την κυκλική οικονομία θα πιάσουν τόπο. Θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε και αυτό θα πρέπει να το πληρώσουμε παραπάνω» ανέφερε ακόμα.

ΠΗΓΗ: ECOPRESS.GR

Μετάβαση στο περιεχόμενο