Kataskeves Ktirion Team
Η ΣΕΔΠΕΚΑΤ Α.Ε. αναδεικνύεται ως ηγετική δύναμη στον τομέα της εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) στην Ελλάδα. Κύριο μέλημα της είναι η προώθηση της κυκλικής οικονομίας και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του κατασκευαστικού κλάδου.
Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στον τομέα της διαχείρισης ΑΕΚΚ, όπως η έλλειψη θεσμικών ρυθμίσεων και η ανεπάρκεια υποδομών. Η ΣΕΔΠΕΚΑΤ επισημαίνει την ανάγκη για αναθεώρηση των κανονιστικών πλαισίων και την αλλαγή της κουλτούρας γύρω από την ανακύκλωση, ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική αξιοποίηση των δευτερογενών υλικών και η βιωσιμότητα των έργων.
Το περιοδικό «ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝ» συνομίλησε τον κ. Δημήτριο Κλωνή, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΕΚΚ, ΣΕΔΠΕΚΑΤ Α.Ε., θέτοντας του μερικά από τα βασικά ερωτήματα του κλάδου.
Ερώτηση: Πόσο αποτελεσματική θεωρείτε ότι είναι η εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων εκσκαφών κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) υπό τις υφιστάμενες συνθήκες;
Υπό τις παρούσες συνθήκες θεωρούμε ότι είμαστε σε αρκετά καλό σημείο, αν και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Αρκεί να ξεπεράσουμε διάφορα προβλήματα, με σοβαρότερο την έλλειψη χώρων εναπόθεσης των υπολοίπων από τα ανακυκλωμένα προϊόντα ΑΕΚΚ καθώς και τα προϊόντα εκσκαφών.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η αποτελεσματικότητα της εναλλακτικής διαχείρισης βελτιώνεται χρόνο με τον χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, οι μέθοδοι εναλλακτικής διαχείρισης ΑΕΚΚ είναι αποτελεσματικές όταν εφαρμόζονται σε όλα τα στάδια της παραγωγικής αλυσίδας, από τη συλλογή των αποβλήτων μέχρι την τελική τους αξιοποίηση. Σημαντικός παράγοντας σε αυτό είναι η ύπαρξη τελικών αποδεκτών για τα δευτερογενή υλικά. Ωστόσο, προς το παρόν δεν έχει θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική χρήση αυτών των υλικών, γεγονός που δημιουργεί ένα κενό στην αγορά. Οι μονάδες επεξεργασίας παράγουν ποιοτικά δευτερογενή υλικά, αλλά χωρίς τη ζήτηση από υποχρεωτική χρήση, τα υλικά αυτά παραμένουν αδιάθετα. Οι βασικοί χώροι όπου αυτά τα υλικά μπορούν να διατεθούν είναι τα ανενεργά λατομεία, όπου χρησιμοποιούνται για την ανάπλαση τους.
Επίσης, σε αυτούς τους ΟΧΔ εναποτίθενται και προϊόντα εκσκαφών, τα οποία είναι πολλές χιλιάδες τόνοι το χρόνο που πρέπει να απομακρυνθούν από τα έργα. Σήμερα, μόνο ένα λατομείο είναι αδειοδοτημένο. Εδώ και χρόνια προσπαθούμε να αδειοδοτήσουμε άλλα 5. Είμαστε πολύ κοντά στα 2 που βρίσκονται στην Αττική: το πρώην Λατομείο Τριάς στο Κορωπί και το πρώην λατομείο Παρθενών στον Μαραθώνα. Αν λυνόταν το πρόβλημα της απόθεσης των προϊόντων εκσκαφών και των επεξεργασμένων αδρανών υλικών από τις μονάδες επεξεργασίας, θα αρχίζαμε να συζητάμε για επίτευξη του σκοπού της ανακύκλωσης ΑΕΚΚ.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ
Tags: ΑΕΚΚ, ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ, ΣΕΔΠΕΚΑΤ