Την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου στο κατάμεστο Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην Αργυρούπολη, ξεκίνησαν οι εργασίες του 2ο Forum ΣΠΑΥ 2023 «Ο Δεκάλογος Σωτηρίας των Δασών μας – Η επόμενη μέρα».
Εδωσαν το παρόν εκατοντάδες στελέχη της Κεντρικής Πολιτικής Σκηνής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Υπουργοί, Δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα, Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων, Βουλευτές, αιρετοί, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, καθηγητές πανεπιστημίων, εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων και πλήθος κόσμου.
Την 2η μέρα εργασιών 24 Ιανουαρίου στο 7ο Τραπέζι Διαλόγου με θέμα «ZERO WASTE ΥΜΗΤΤΟΣ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΟΥΝΟ ΜΗΔΕΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ» μεταξύ των αξιόλογων φορέων και ομιλητών συμμετείχε και η ΣΕΔΠΕΚΑΤ Α.Ε. , η οποία στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας, αποφάσισε να συμμετάσχει ενεργά στον καθαρισμό αλλά και στην διαχείριση των μπαζών του Υμηττού με σκοπό την ενίσχυση και εδραίωση της προστασίας του.
Ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, με συντονιστή τον κ. Νικόλαο Κιούση έχει συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία και αξιοποίηση του Υμηττού εδώ και 3,5 χρόνια και φυσικά σχεδιάζει και την περαιτέρω προστασία του, ώστε να τον ξαναδούμε ακόμη πιο πράσινο μέσα στα επόμενα χρόνια . Στόχος, δεν είναι απλά ο καθαρισμός του βουνού ανά τακτά χρονικά διαστήματα αλλά και η αξιοποίηση των απορριμμάτων με σκοπό την ανακύκλωση τους.
Σε δηλώσεις της, η κ. Μαρία Βιτζιλαίου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Ανάπτυξης ΣΣΕΔ – ΣΕΔΠΕΚΑΤ Α.Ε. ανέφερε πως η ΣΕΔΠΕΚΑΤ ΑΕ έχει ως γενικότερο σκοπό, την οργάνωση και τη λειτουργία της εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων. Μέσω περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών δράσεων προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει την οικολογική συνείδηση, τονίζοντας πως αυτή είναι η δεύτερη φορά όπου η ΣΕΔΠΕΚΑΤ Α.Ε βοηθά ενεργά, καθώς το 2021 σε συνεργασία με άλλα συστήματα , συνετέλεσαν στον καθαρισμό του Πεντελικού. Παράλληλα, τόνισε πως κύριος σκοπός τους τώρα είναι, ο καθαρισμός ενός μεγάλου μέρους από τα μπάζα που υπάρχουν στον Υμηττό και μέσω της συνεργασίας που έχουν με 40 μονάδες επεξεργασίας, όλα αυτά τα υλικά που θα μαζευτούν και θα διαχωριστούν, θα ανακυκλωθούν ώστε να ξαναχρησιμοποιηθούν ενεργά είτε στο κομμάτι της οικοδομής είτε σε άλλα δημόσια έργα με σκοπό την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας.
Τα παραπάνω καθώς κι άλλα φλέγοντα ζητήματα όσον αφορά την διαχείριση, προστασία και ανάπτυξη του περιβάλλοντα χώρου του Υμηττού, αναλύθηκαν στο 7ο Τραπέζι Διαλόγου με θέμα «Zero Waste Υμηττός το Όραμα για το Πρώτο Βουνό Μηδενικών Αποβλήτων».